Michael Robak
SPONSORERET indhold

Kære Robak: "Hvordan får jeg min mand til at stoppe med at ryge?"

Hvordan vænner man en voksen mand af med en dårlig vane, spørger en læser denne uge. Læs svaret fra Go’morgen Danmark-vært Michael Robak, der hver uge tager stilling til ­livets små og store dilemmaer.

Af:: Michael Robak
22. sep. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Kære Robak,
Min mand stoppede for tre år siden med at ryge. Han er 51 år og har røget, siden han var en ung mand. For et halvt år siden døde en af hans nære venner, og i den forbindelse begyndte han at ryge igen. Han siger ugentligt, at han vil holde op. Men det bliver ikke til noget, og jeg er ved at være rigtigt træt af det.
Han ryger hensynsfuldt og altid ude i haven, men alle ved jo, at der er farligt, og at det er i vores alder, at skavankerne og sygdommene begynder at melde sig.
Jeg har masser af gange bedt ham stoppe, men uden succes.
Hvad synes du, jeg skal gøre?
Venlig hilsen Helle

Kære Helle,
Jeg er næppe den rette til at svare på det her spørgsmål, for jeg kunne være din mand. Jeg ved, hvor svært det er at ­kvitte ­smøgerne. Gennem hele mit voksne liv har jeg været ­on/­­off-­ryger og har hundredevis af gange (bogstaveligt talt) ­røget en halv pakke smøger før sengetid og lovet mig selv, at fra i morgen tidlig skulle det være slut. Alligevel har min cykel (helt uden min indblanding) næste morgen stoppet ved den lokale ­kiosk, og jeg har med sort samvittighed og stor fornøjelse røget en smøg – på trods af Sundhedsstyrelsens kampagner og søde, velmenende menneskers formaninger.
De gange, hvor det rent faktisk er lykkedes mig at stoppe med at ryge, har det kun handlet om én ting: Jeg har helt selv ­taget beslutningen. Helt uafhængigt af, hvad andre har ment, så jeg synes, du skal kravle ned af din mands ryg og vente på, at han træffer en beslutning selv. Når den først er truffet, skal du naturligvis være den støttende ægtefælle. Ros og kærlig tale kan man ikke få nok af, når man kæmper med nikotintrangen.
PS: Jeg er sikker på, at der findes andre gode råd fra mere ­uvildige stemmer end min, tjek dem på nettet.

LÆS OGSÅ: Kære Robak: "Hvordan skaber jeg et fælles hjem uden at bestemme det hele?"

LÆS OGSÅ: Kære Robak: "Min veninde falder for de forkerte"

LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Min kæreste vil bo på landet, jeg vil bo i byen”