Anja Tønning
SPONSORERET indhold

Sådan giver du dit barn et sundt forhold til mobilen

Vi taler om konsekvenserne af børns forbrug af smartphones og sociale medier. Men er det i virkeligheden ikke på tide, at vi ser på, hvordan forældrene skal agere? Få digital klummeskribent Anja Tønnings bud på, hvordan du finder balancen mellem skærm og familie.

Af:: Anja Tønning
12. sep. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Når jeg kommer hjem fra arbejde, har hentet min søn i børnehaven, og vi har en halv time til at lege og se fjernsyn inden aftensmaden, er min største udfordring nogle gange at lade min telefon ligge i lommen. På lydløs. Eller slukket. Enten kommer jeg til at tjekke mails, beskeder eller Facebook, eller også tager jeg den frem for at tage et billede af noget skørt, vi laver.

Men er jeg som forælder fraværende, når jeg kigger ned i smartphonen for at tage billeder og i samme sekund dele dem på sociale medier? Eller tjekke Facebook, læse nyheder og svare på beskeder?

Ja - det er jeg!

Selvom jeg bare lige vil tage et billede, så kommer jeg også lige til at se, om der sker noget spændende på Facebook. Jeg prøver at sætte regler op for mig selv - og tænke mig om. Men jeg kan godt blive bedre til det.

Arbejde i børnetiden er forbudt!
Som forældre bliver vi nogle gange beskyldt for ikke at lade vores børn være i fred, så de bare kan lege alene, men hele tiden har fokus på at stimulere og udvikle dem. Og måske er det bedre at læse dagens avis, mens børnene leger end at læse nyheder på telefonen? Udfordringen er nok, at smartphonen rummer så meget mere end dagens avis.

Jeg er ikke ekspert i børn og slet ikke i opdragelse og den slags. Jeg tror på sund fornuft - og alt med måde.

Der, hvor det er et problem for os som forældre, er, når vi bruger skærmtiden på arbejde. Jeg arbejder i en branche, hvor det ikke er unormalt, at kunder eller kolleger ringer efter "kontortid". Begrebet kontortid eksisterer ikke rigtigt længere. Og så kan man for alvor tale om, at jeg er fraværende overfor mit barn, hvis jeg skal løse opgaver for kunder, samtidig med at jeg skal lave aftensmad, lytte til min søn og lege med ham.

Inddrag børnene
Omvendt kan vi også se de her skærme som en måde at aktivere og inddrage børnene. Som jeg før har nævnt, kommer vores børn til at vokse op i en verden, hvor det fysiske og det virtuelle smelter sammen, og hvor vi altid gennem teknologi har adgang til alt. Så vi må sætte et godt eksempel - ikke ved at ignorere det, ikke ved at forbyde brugen af "skærme" i hverdagen, men ved at lære dem at bruge det på fornuftig vis og ved at vise dem god opførsel.

Og det her gælder ikke kun os forældre "i den unge generation". Det gælder også mine forældre. De er ikke vokset op med denne "always on"-mentalitet, de er først ved at lære det nu. Og jeg har - mere end én gang - bedt min egen mor om at lægge telefonen væk, når vi står og taler sammen.

De gode råd
● Som hovedregel - lad være med at sidde med din smartphone, når du er sammen med dine børn. Sæt den på lydløs, sluk den, eller brug funktionen "forstyr ikke".

● Hvis du tager billeder med din telefon, kan du evt. inddrage børnene, vise dem billederne og lade dem prøve at fotografere.

● Lær dine børn at bruge tablet og smartphone på børnevenlig vis. På den måde vil det ikke være et fremmedobjekt for dem. Og du hjælper dem til at blive klar til en verden, hvor disse skærme er fremtiden.

Arbejde er forbudt i børnetiden! Man kan godt vænne kolleger og kunder til, at man er helt offline mellem kl. 16-20.

LÆS OGSÅ: Deling af børnefotos på Facebook: Det bør du vide