Felicia Feldt
SPONSORERET indhold

Børne-ekspert får "smæk" af datter

I næste uge udkommer den danske udgave af bogen, der har rystet Sverige. Den afslører en forfærdelig barndom for datteren af opdragelses-guruen Anna Wahlgren.

Af:: Louise Thorsted Foto: Lieselotte van der Meijs
23. maj. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Når bogen "Felicia forsvandt" rammer Danmark næste uge, vil mange forældre, som har haft opdragelsesguruen Anna Wahlgren som forbillede måske synke en ekstra gang. En af Anna Wahlgrens i alt ni børn, datteren Felicia Feldt, giver nemlig billedet af en barndom, der var fuld af svigt, overgreb og druk. Og helt utilgiveligt: lillebrorens død af difteri i Egypten i 1973, hvor familien boede i en jordhytte sammen med morens egyptiske kæreste.

Det fortæller Felicia Feldt i et interview i denne uges udgave af ALT for damerne, som du får et uddrag af her.

Brød med sin mor for ti år siden
Felicia Feldt brød for ti år siden med sin mor Anna Wahlgren, hvis bog 'De kære børn' fra 1983 står på boghylden hos ikke mindre end 100.000 familier. De mødtes dog for tre år siden i håb om at kunne forsones, men i dag ses de ikke længere.

"Jeg havde ikke et valg som barn, men det har jeg i dag," forklarer Anna Wahlgrens datter Felicia Feldt om motivationen for at skrive bogen om sin barndom. Hun er i dag 44 år, forfatter med fire børn med tre forskellige mænd.

Morens største svigt var, ifølge Felicia Feldt selv, utrygheden i barndommen som var præget af skænderier, mange flytninger og druk. Felicia Feldt tilføjer:

"Det er én ting. Det sker også for andre dårlige forældre. Men at sige at man er verdens bedste børnepædagog, det er en utilgivelig mangel på selvkritik."

Blod er ikke tykkere end vand
I sit eget liv forsøger Felicia Feldt at sætte sine børn i første trække.

"Som ung mor gentog jeg meget af det, jeg selv var vokset op med, indtil jeg besluttede mig for at holde op med at råbe, straffe, true og belønne og i stedet se dem – og deres behov. Jeg er stolt over, at jeg er blevet en så meget bedre mor i dag. Vi er gode venner, mig og mine børn. De kommer til mig af egen fri vilje, og jeg håber ikke, at de føler nogle krav i vores relation," siger Felicia Feldt.

Hun mener ikke, at talemåden om, at blod er tykkere end vand har noget på sig.

"Nej! Og det er præcis, hvad bogen beskriver. Du vælger ikke din familie. Men du kan vælge den fra – som voksen. Det kan være nødvendigt for at blive et helt og ærligt menneske. Så er det dig frit for at vælge andre mennesker til og skabe en ny familie. Jeg vil heller ikke tvinge mine egne børn til at blive hos mig, hvis de ikke vil, det vil jeg gerne vise dem," siger Felicia Feldt til ALT for damerne.

Læs også: Kernefamilie-guru udfordrer parforholdet

Du kan læse hele interviewet med Felicia Feldt i ALT for damerne nr. 21/2012.