Whisper, anonymitetsapp
SPONSORERET indhold

”Engang imellem låner jeg min kærestes blondetrusser. Det gør hende helt elektrisk…”

Whisper, Secret, Duvamis og Unface.me er alle sociale platforme, hvor man kan dele sine dybeste hemmeligheder helt og aldeles anonymt. Unge - og ældre -benytter sig afdem for at få kontakt til andre, som deler deres udfordringer, problemer eller lyster, mener internetpsykolog. Men det er ikke udelukkende mennesker, der har samme perspektiv på tilværelsen, Whisper-brugerne søger, vurderer ekspert i sociale medier. Mennesker med andre indfaldsvinkler giver os en mere råt for usødet feedback, og den kan vi til tider have behov for.

Af:: Simone Brandt Hald Foto: Alamy
18. apr. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

”Engang imellem låner jeg min kærestes blondetrusser. Det gør hende helt elektrisk…”

”Jeg vil gerne knalde en ladyboy.”

”Jeg har været callgirl i fire år, har fundet mit livs kærlighed, og kæmper nu med at skjule det for ham.”

”Jeg kan ikke lade være med at flirte skamløst med mine veninders kærester, selvom jeg ved, det er forkert.”

Sådan skriver Whisper-brugere i ALTfordamerne.dks nærområde, som dækker hovedstadsområdet og Sjælland. App’en har i lang tid været populær blandt amerikanske unge, men som med så mange andre ting, har den først for alvor vundet indpas i den danske ungdom inden for de sidste par år. Her deler unge deres inderste hemmeligheder med andre brugere, som både kan ’like’ og kommentere deres opslag.

Men hvad får man ud af at dele sine private hemmeligheder med komplet fremmede mennesker? Hvis man hverken optræder med navn eller ansigt, hvad er så pointen i at ytre sig på disse nye sociale medier, fristes man til at spørge – for så er det vel ikke anerkendelsen eller opmærksomheden, man søger. Man søger snarere nogen, der er i samme båd som én selv, fortæller internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen.

-Dét, som de her apps kan, er jo, at de hurtigt kan sætte dig i forbindelse med nogen langt væk, som sidder og tumler med det samme problem som dig. Hvis du fuldstændig anonymt kan tale med nogen, der fx også har haft svært ved at springe ud som homoseksuel, så er det en fuldstændigt omkostningsfri måde at give tankerne frit løb på, siger han.

LÆS OGSÅ: Følg ALT for damerne på de sociale medier

Men Whisper handler langt fra kun om at møde ligesindede. Faktisk er der også mange, der benytter sig af den sociale tjeneste, fordi de har behov for at blive mødt af mennesker med helt andre perspektiver og holdninger, mener Trine-Maria Kristensen, ekspert i sociale medier.

-Mange bruger Whisper til at få empati uden for egne rækker. Whisper gør det muligt at få svar fra andre sociale kredse end dem, man selv færdes i. Nogle gange har man brug for et anderledes perspektiv fra nogen, der har en mere neutral indfaldsvinkel til den problemstilling, man sidder og spekulerer over.

Siden bruges fortrinsvis af unge, men alle kan i princippet være med. Ingen er for gamle, for bizare eller for anderledes til at dele ud af deres hemmeligheder.

Fordomme er taget ud af ligningen
Det kan virke besynderligt, at Whisper-brugerne rækker ud til fremmede frem for at tage en snak med en god veninde eller en forælder. Men ifølge Trine-Maria Kristensen kan anonymiteten, udover at få brugeren til at ytre sig frit uden bekymring for konsekvenserne, også tage de fordomme, der typisk præger samtaler, hvor man står frem med navn, billede og profiltekst, helt ud af ligningen.

-På Whisper kan man snakke om sit liv og sine problemer, som det er, uden at blive mødt af forudindtagethed og fordomme. Man kan afkode meget alene ud fra et billede og en profiltekst: ”Nå, hun er en hvid kvinde i 50’erne fra Jylland” allerede dér ligger man enormt meget i budskabet. Det har du slet ikke på Whisper, fordi du ikke aner, hvad det er for et menneske, du taler med. Dét, folk gerne vil snakke om, kommer til at fremstå som et rent budskab. Det betyder, at man som bruger får folks kommentarer mere råt for usødet. Det er ikke dine venner, de behøver ikke tage hensyn til dig og snakke dig efter munden. Du får den umiddelbare reaktion, understreger Trine-Maria Kristensen.

LÆS OGSÅ: Kvinders løgne bliver afsløret på Twitter

Kan vennerne acceptere mig, som jeg er?
Mange mennesker er nervøse for, om omgangskredsen kan acceptere dem, hvis de først åbner op for pandoras æske, forklarer Anders Colding-Jørgensen. Det er med andre ord mere smertefrit at fortælle sine hemmeligheder til fremmede, fordi de ikke peger fingre. Derfor kan anonymitets-apps fungere som en slags skulderklap-netværk, hvor man ikke skal stå til ansvar for sine udtalelser.

-Det er ikke alt, man har lyst til skal være på dagsordenen. Der er måske nogle sider af dig selv, du ikke har lyst til at introducere, fordi du ikke gider snakke om dem. Det er ting, man er uafklarede omkring, eller ting, man er bange for, ens venner vil have svært ved at forstå, siger internetpsykologen.

Over for vennerne vil man gerne vise, man har styr på tingene og klarer sig godt, og det kolliderer med at dele pikante feticher eller at indrømme, man er usikker på sig selv.

-På anonymitets-apps som Whisper kan du fx fortælle, at du føler dig utilstrækkelig på nogle områder. Det kan du ikke fortælle andre i din omgangskreds, over for dem skal du vise, du er succesfuld.

LÆS OGSÅ: Så mange digitale spor efterlader du på nettet

Netop derfor er der, ifølge Anders Colding-Jørgensen, en væsentlig forskel på de ”gamle” sociale medier, som fx Facebook, og de nye anonymitets-apps.

-Når vi mødes på Facebook, holder vi lidt mere på formerne, vi er lidt mere påpasselige med, hvad vi deler og er ikke helt så personlige. Når vi er fuldstændig anonyme er der ikke det samme sociale filter. Der skal du ikke stå til ansvar for noget. Når bordet aldrig kan fange, så er du fri til at skrive lige nøjagtig, hvad der ligger dig på sinde uden at lægge bånd på dig selv, forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Herunder kan du se et udvalg af de opslag, danske Whisper-brugere har delt.