"Kvinder er vildt gode til spin"
SPONSORERET indhold

"Det skræmmer mange kvinder væk"

Du skal være empatisk. Du skal kunne aflæse og analysere situationer og stemninger. Sådan lyder en spindoktors jobbeskrivelse, så hvorfor i alverden er kun fem af ministeriernes 31 spindoktorer kvinder? Vi undersøger sagen og møder tre af de kvindelige spindoktorer, som har været allertættest på landets magthavere.

Af:: Louise Gade Sig Foto: Peter Nørby
18. feb. 2013 | Livsstil | ALT for damerne


Søs Marie Serup
"Når det gjorde rigtig ondt på Løkke, gjorde det lige så ondt på mig"

Søs Marie Serup var gennem otte år spindoktor for hele to statsministre: Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Her fortæller hun om at komme helt tæt på landets bosser – og blive personligt påvirket af deres op- og nedture.

Hvad drev dig i jobbet som spindoktor?
– Jeg grinede hånligt, når folk snakkede om dem, der på dødslejet sagde, at de fortrød, de havde brugt så mange timer på kontoret. Jeg var sådan én, der sad inde i ministeriet midt om natten og syntes, det var fantastisk! Har du været inde i den der fortrolighedsboble, hvor du føler, du ved alt, hvad der foregår i hele verden og har indflydelse på store beslutninger, så er det svært at slippe. Samtidig var jeg virkelig stolt af at arbejde med Anders Fogh, som jo havde en aura omkring sig, så folk trådte et skridt tilbage, når han kom ind i et lokale – det var fedt at komme sammen med ham og være sådan én, han stolede på, og hvis råd han lyttede til. Det giver dig simpelthen en optur af den anden verden.

Hvor meget politisk indflydelse havde du?
– Det er politikerne, der træffer beslutningerne, og dem, der bliver dømt på det. Ingen tvivl om det. Men analyserne, som ligger bag beslutningerne, havde jeg som daglig sparringspartner selvfølgelig en indflydelse på, og det var sommetider svært at mærke, hvor min egen hjerne stoppede, og deres overtog.

Er spin manipulation?
– Nej, men der er selvfølgelig et gran af sandhed i det. Spin består i, at man udlægger teksten mest favorabelt for den, man arbejder for.

Hvornår lavede du damage control?
– Da vi trådte ind i finansministeriet, væltede "bilagssagen" os fuldstændigt (Lars Løkke blev i 2008 kritiseret for i flere tilfælde at have ladet det offentlige dække udgifter til private formål som cigaretter, taxakørsel og hotelovernatninger, red.). Det var ekstremt hårdt. Jeg hang i røret fra klokken seks om morgenen til midnat og var under konstant beskydning alle steder fra, man føler sig meget ensom i sådan en proces. Det var tre måneder af mit liv, hvor jeg blev ti år ældre. Selvom det var Lars Løkke, som var udskældt, følte jeg mig også ramt.

Hvornår var jobbet værst?
– Det var netop ved personsager, og når det var min opgave at holde ægtefæller eller børn ude af medierne. Jeg har været gennem nogle op- og nedture med Løkke, og når det gjorde rigtig ondt på ham, gjorde det lige så ondt på mig. Når han under bilagssagen fortalte, at nogen havde sagt grimme ting til hans børn, og jeg kunne se på ham, at han havde været virkelig påvirket af det og siddet med en tåre i øjenkrogen, så følte jeg, at det var mit ansvar at holde de banditter fra ham og familien. Sådan var det også med Fogh og familien, i den periode hvor tabloidpressen skrev om homo-rygterne. Det berørte mig dybt, når uskyldige parter fik en tur i mediemøllen.

Hvad var du særligt stolt over?
– Jeg synes, vi fik flyttet Foghs image som noget koldt og businessagtigt til noget varmt og venligt – det var en lang, sej indsats over en årrække. Alle danskere vidste, at han løb meget, og som spindoktor skal man altid bygge på succesen og på det, som folk har oplevet som sandt, så under valget i 2007 sørgede vi for at få ham ud at løbe med indvandrerpiger, kendte sportsfolk og tykke børn på et julemærkehjem. Det gjorde, at folk pludselig så ham som et socialt væsen og ikke bare administrerende direktør for Danmark. Og så satte vi ham ud i overraskende sammenhænge – f.eks. sendte vi ham ud i modeugen, for dansk mode er jo en kæmpe eksportsucces. Hans kone Anne-Mette har aldrig villet rådgives af Foghs spindoktorer, så hun tog helt selv beslutningen om at deltage i "Vild med Dans". Til gengæld diskuterede vi meget, hvornår Fogh skulle komme og være publikum, for det skulle jo ikke overskygge Anne-Mette, men det skulle heller ikke være for sent. Internt var min opgave blandt andet at sikre, at ministrenes humør var i kampform. De dage, hvor de havde for meget selvtillid, hældte jeg dem lidt ned ad brættet, og de dage, de havde dårlig selvtillid, løftede jeg dem op.

Læs også: Derfor er der kun få kvindelige spindoktorer

Er der forskel på mænd og kvinder som spindoktorer?
– Ja. Det er indiskutabelt, at køn betyder noget i forhold til de demokratiske beslutninger, der bliver truffet, og selvfølgelig spiller køn også ind i den rådgivning, man giver. De mandlige spindoktorer synes, en minister har gjort det godt, når han har udvist handlekraft, og kvinder kan opleve den samme situation anderledes, f.eks. at det "handlekraftige" i virkeligheden er dominerende – og dermed ikke særligt sympatisk. Det er mit håb, at cigarklubben vil gå på pension, og at kvinderne vil blive bedre til at løfte hinanden frem. Når jeg støder på en dygtig kvinde, gør jeg selv et stort nummer ud af at åbne nogle døre for hende, hvis jeg har mulighed for det.

Om Søs
Søs Marie Serup er 38 år. Uddannet cand.phil. i engelsk og har læst medievidenskab. Blev i 2003 ansat i Venstres pressetjeneste og blev tre år senere partiets pressechef under Anders Fogh. Efter valget i 2007 blev hun spindoktor for finansminister Lars Løkke Rasmussen og fulgte med, da han i 2009 overtog statsministerposten. I september 2011 startede hun sin egen kommunikationsvirksomhed, By Serup.

Gift med Frank Serup Laybourn, som hun snart adopterer et eller flere børn fra Sydafrika med.

Læs også: Sådan fik jeg mit drømmejob

Læs resten af artiklen på næste side...

Line Aarsland

"En minister må jo ikke miste besindelsen på den måde"
Line Aarsland var Bertel Haarders førstedame under hans fem år lange ministertid. Hun elskede at være tæt på historieskrivningen, men skulle også tage sig af efterdønningerne af Bertel Haarders berømte vredesudbrud på tv.

Hvad var din opgave som spindoktor?
– Jeg var ansvarlig for den eksterne kommunikation, og derudover – som Bertel engang sagde: "Alle topministre har brug for en fortrolig sparringspartner." Og det var jeg. En forlænget arm, som var med til at udvikle og gennemføre idéer – en slags curling-pige.

Hvornår var dit job værst?
– Da jeg flyttede med Bertel over i indenrigs- og sundhedsministeriet, røg vi ud i en meget stor mediekrise om overbetaling af privathospitaler. Det hele var foregået, før Bertel blev sundhedsminister, så det gav en fin distance, men det var alligevel hårdt damage control-arbejde. Den store finale var Bertels nu meget berømte "risengrødsinterview" med Danmarks Radio (Bertel Haarder måtte afbryde aftensmaden, der bestod af livretten risengrød, for at lave et interview. Til sidst rasede han og sagde bl.a "dumme svin" og "pis mig i øret" til journalisten, red.). Journalisten havde brudt aftaler og var meget provokerende, alligevel må en minister jo ikke miste besindelsen på den måde, så DR fik en undskyldning og en forklaring. Det fyldte meget, og Bertel og jeg talte om den sag rigtig lang tid efter.

Han er kendt for at være temperamentsfuld – kom I tæt på hinanden?
– Det temperamentsfulde ry, han har i offentligheden, kan jeg ikke genkende indadtil. Jeg oplevede Bertel som en meget lyttende minister, og han er faktisk meget ydmyg og takker tit de nærmeste for indsatsen. Så ja, vi kom tæt på hinanden i løbet af de fem år, vi arbejdede sammen. Han har lige sendt mig sin nye bog med en sød dedikation, og vi spiser jævnligt frokost.

Hvornår var jobbet sjovest?
– Når alting flaskede sig, og tiltag lykkedes. Og så var det sjovt at være med, når det skete: Bertel og jeg var med i Istanbul, da Fogh blev udnævnt til NATO-generalsekretær. På vej derned i et mindre privatfly sad Fogh i højt humør og fortalte om de sidste døgn med forhandlinger med Obama, Merkel og Sarkozy, mens vi spise højtbelagt smørrebrød og drak hvidvin. Dernede brækkede han skulderen, men gennemførte sin tale. Og på hjemvejen blev flyet modtaget af Jægerkorpset, som eskorterede deres nye generalsekretær hjem. På den tur følte jeg mig tæt på historieskrivningen.

Hvem har magten i det politiske system?
– Heldigvis er der flere om at drøfte og kvalificere beslutninger. De mest magtfulde er nogle få nøgleministre og departementscheferne fra stats- og finansministeriet, men så er der jo også en proces med forhandlinger. Det betyder, at man for det meste kan være tryg ved, at resultatet er rimeligt fornuftigt. Serier og film overdriver som regel spindoktorernes magt.

Hvorfor er så få kvinder spindoktorer?
– Det er et tidskrævende arbejde, hvor du i princippet står til rådighed døgnet rundt, så det kan være svært at kombinere med et familieliv. Det, tror jeg desværre, skræmmer mange kvinder væk, men jeg havde altså selv barn alle de år, jeg var spindoktor, så det kan godt lade sig gøre. Godt nok var min datter til sidst meget træt af, at jeg snakkede så meget i telefon, ha ha. Samtidig skal du have modet til at tage en hård diskussion, kunne træffe hurtige beslutninger og stole på, at de er rigtige. Men kvinder er nøjagtig lige så kvalificerede som mænd.

Om Line
Line Aarsland, 40 år, kommunikationschef i KL. Hun er uddannet journalist fra RUC og arbejdede på Politiken, da hun i 2006 blev håndplukket af Bertel Haarder – først som spindoktor under hans fire år som undervisningsminister og de sidste halvandet år som indenrigs- og sundhedsminister. Bor med kunstner Victor Ash og deres til sammen tre teenagere – Lines datter og Victors to drenge.



Trine Hammershøy
"Du skal dæleme ikke komme og fortælle mig, at der ikke er flere kvinder, der har kompetencerne"

Trine Hammershøy var landets første kvindelige spindoktor. Hun rådgav Poul Nyrup Rasmussen, har fulgt spin-verdenens udvikling og ærgrer sig i dag over, at kvinder er et særsyn.

Du var den første kvindelig spindoktor i Statsministeriet – hvordan var det?
– Der blev da løftet øjenbryn, og det var ikke let at komme ind i embedsmandssystemet. Der skulle kæmpes, og jeg måtte en gang imellem bide tænderne hårdt sammen. Jeg vil gerne give Poul kredit for, at han også bakkede mig op og slog tilbage. Det var en hård tid, men sådan vil jeg gætte på, det er for alle kvinder, som skal bryde igennem et sted, hvor der ikke har været tradition for kvinder før. Men jeg hyler ikke. Jeg var voldsomt dedikeret til et menneske og en sag.

Hvornår var jobbet værst?
– Poul var statsminister under 11. september, og vi var i allerhøjeste beredskab, for vi vidste ikke, om der ville komme nye angreb, eller om Danmark var truet. Normalt ville udenrigsministeren gå ud i offentligheden og tale om sådan en sag, men vi valgte at lade Nyrup tackle det. Det betød blandt andet, at han i løbet af de første dage holdt pressemøder flere gange om dagen. Gallups måling viste kort efter, at befolkningen aldrig havde været mere tilfreds med statsministeren eller regeringen.

Hvad var spin-udfordringen med Poul Nyrup?
– Efterlønssagen var en tung sag (i valgkampen 1998 lovede han ikke at røre efterlønnen, men den blev ændret samme år, red.). I den lettere ende var der cykelhjelmen. Men Poul er et menneske, som kan begå sig på de mest bonede gulve, og så kan han tage ud vestpå og snakke om behovet for en jysk motorvej med de lokale. Han kan begå sig på alle niveauer, og jeg havde ikke brug for at pudse hans image af i offentligheden. Den fornemste opgave for en spindoktor er faktisk at sørge for, at der ikke kommer nogle såkaldte "sager" – altså historier, som sætter ministeren i et dårligt lys. De år, hvor jeg var særlig rådgiver, var der ingen egentlige negative sager, men jeg vil da godt afsløre, at der indimellem blev lavet noget damage control i kulissen.

Hvordan har spinverdenen forandret sig?
– Politik er blevet et game, mere end det var for ti år siden. Ministrene er blevet mere tilbageholdende med at udtale sig, så journalisterne fremlægger pointerne og politikken. Det er en ond cirkel, og det demokratiske element går lidt tabt, fordi den egentlige holdning filtreres. Sådan var det også tidligere, men det er mere udtalt i dag. Derudover synes jeg, det er ærgerligt, at spin er blevet blæst op som noget odiøst. I Norge og Sverige er der ansat langt flere spindoktorer, og de anses som en helt naturlig del af demokratiet. Det er nødvendigt for ministrene at have nogle fortrolige og loyale rådgivere, som er på deres side no matter what.

Hvorfor er der så få kvinder i faget?
– Måske får de ikke tilbuddet. Det handler selvfølgelig ikke kun om køn, men også om indstilling og talent – men du skal dæleme ikke komme og fortælle mig, at der ikke er flere kvinder, der har kompetencerne. Jeg er sikker på, at Helle og Vestager har mødt nogle dygtige kvinder på deres vej, og det ville klæde dem at tage flere af dem ind som rådgivere.

Hvilken forskel er der på mandlige og kvindelige spindoktorer?
– Nogle sager havde nok været håndteret anderledes, hvis der var en kvinde bag roret hos nogle af ministrene. Helle Thorning gør det generelt godt, men hun fremstår også meget lukket på nogle områder – hun er blevet bange for sin egen skygge og har kørt meget på, at det ikke må hedde sig, at hun er kvinde. Det er måske blevet så lukket, at man i dag ikke kan se hendes blødere facetter. Havde hun haft en kvindelig rådgiver ved sin side, ville det måske være lidt anderledes, for kvinder er generelt gode til at bløde op. Med en half'n'half-kønsfordeling blandt spindoktorerne ville offentligheden sikkert opleve nogle mere flerfacetterede ministre.

Hvordan kan du bruge din erfaring i dag?
– Der er ikke noget, der kan ryste mig i dag, ha ha. Når du har lavet pressemøde med Yasser Arafat, arbejdet næsten døgnet rundt til tider, og når du har været med til at håndtere 11. september i Danmark, så virker alting en smule mere ligetil. At jeg som kvinde følte mig kanøflet af visse embedsmænd, har også givet mig en portion hård hud, som jeg kan bruge i dag. Det er spændende at følge en statsminister – uanset om det er Poul eller Helle – de kan noget, de har bare flere timer i døgnet og er gjort af et andet stof end os andre. Det har været min absolut bedste tid i mit arbejdsliv indtil nu.

Om Trine
Trine Hammershøy, 42 år, er uddannet cand.comm. Blev i 2000 spindoktor for daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Startede i 2004 sit eget firma, PRspektiv, hvor hun også arbejdede for Nyrup i Europa-Parlamentet og senere i Foreningen Det Sociale Netværk. Gift og har to børn på 9 og 11 år.

Læs også: Derfor er kun få kvinder spindoktorer