Er din mand ok med, at du betaler regningen?
SPONSORERET indhold

Myte aflivet: Kvinder må gerne tjene mere end mænd

En undersøgelse, ALT for damerne har lavet i samarbejde med Megafon, punkterer myten om, at mænd ikke kan lide, at deres partner tjener mere end dem. Paradoksalt nok, viser undersøgelsen også, at kvinder synes det er maskulint, når manden tjener mest.

Af: Simone Brandt Hald og Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
02. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

– For at sige det ligeud: Det generer mig overhovedet ikke, at Alice tjener mere end mig. Hvad skulle problemet være i det? Pengene ryger jo ind på samme konto alligevel, siger Michael Callesen til Alt for damernes journalist.

 Vi er taget til Viby Sjælland ved Roskilde for at møde Michael og hans hustru Alice. Han er køkkenchef hos Meyer, hun er administrerende koordinator i Pension Danmark, og så tjener hun godt mere end 5.000 kr. mere end ham om måneden.

LÆS OGSÅ: Mænd styrer knap 70 procent af familiens forbrug

Råd til velstand
Det skurrer måske i ørene hos nogle mænd, og kradser måske også en anelse i lakken på stoltheden, men myten om, at mænd har det svært med, at deres partner tjener mere end dem, kan vi hermed punktere. En undersøgelse ALT for damerne har lavet i samarbejde med Megafon viser nemlig, at hele 85 procent af de adspurgte mænd svarer, at det lige så vel kan være deres partner som dem selv, der bidrager med mest til fælleskontoen. Det hænger sammen med, at mænds status ikke længere afhænger af, om de tjener mere end deres kvinde, mener Jens Bonke, seniorforsker hos Rockwool Fondens forskningsenhed. Moderne mennesker vil gerne leve godt, rigtigt godt, og det koster, derfor er det nødvendigt med mere end én indkomst, hvis en familie vil have råd til at føre et liv, der inkluderer mere end spegepølsemadder på madpakken og campingferier i det danske.

– Når der er to indkomster til at dække en families forbrug frem for kun én, giver det automatisk mere velstand. Danske børnefamilier er nogle af de mest velstillede i verden, og det kan kun lade sig gøre, fordi de har to indkomster. De vil gerne både have bil og ud at rejse tre gange om året, og så skal der jo nogle penge til at opretholde den livsstil, siger Jens Bonke.

Længere uddannelse, højere løn
Der er sket meget de sidste 50 år. Kvinderne er kommet på arbejdsmarkedet, og de uddanner sig som aldrig før. Og det er netop i den udvikling, en del af forklaringen på mænds ændrede holdning til forsørgerrollen skal hentes, mener professor Anette Borchorst, der forsker i familiestruktur i Vesteuropa på Institut for Statsvidenskab på Aalborg Universitet.

– Der er sket en bredere, langsom ændring af kønsrollerne siden 1970'erne, hvor den sidste halvdel af de hjemmegående kvinder kom på arbejdsmarkedet. Kvinder er begyndt at tage længere uddannelser end mænd, og så følger en højere løn naturligvis også med.

LÆS OGSÅ: Mænd klarer de sjove pligter, kvinder vasker tøj

Kvinder vil have mænd med penge
Når nu mændene rent faktisk svarer,at de ikke føler sig truet af indkomststærke kvinder, skulle man tro, at kvinderne ville blive begejstrede. Men undersøgelsen viser paradoksalt nok også, at de adspurgte kvinder samtidig finder deres partner mere maskulin, jo mere han tjener. Således mener 75 procent af de kvinder, der er i et forhold, hvor manden tjener meget mere, at deres mand er maskulin i meget høj eller høj grad. I gruppen af kvinder, der tjener meget mere end deres mænd, mener kun halvdelen, at deres partner er maskulin i meget høj grad og høj grad.

Læs mere om vores store parforholdsundersøgelse i denne uges ALT for damerne (nr. 27, 2014)