10 overraskende ting, der er helt normale ved vores sexliv
SPONSORERET indhold

10 overraskende ting, der er helt normale ved vores sexliv

Din seksualitet er lige så personlig som et fingeraftryk. Og der er ikke noget i vejen med dig, selvom du sjældent har spontan lyst til sex eller aldrig får orgasme ved samleje. Det er faktisk helt normalt, siger ph.d. og forfatter Emily Nagoski i bogen "Come as you are".

Af:: Mette Damgaard Sørensen Foto: Getty Images
18. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

1. Du er helt normal

Kvinders seksualitet kan ikke sættes på formel, og du behøver ikke sammenligne dig selv med veninderne for at finde "normalen". Den findes ikke. Eller rettere: Den findes overalt. Kvinder er for-skellige fra hinanden – og forskellige fra mænd.

Emily Nagoski: I mange, mange år har forskningen set på kvinders seksualitet som en light-udgave af mændenes. Man er gået ud fra, at fordi mange mænd får orgasmer ved samleje, bør kvinder få det samme. Og fordi mange mænd får rejsning, når de har lyst til sex, bliver en kvinde også våd, når hun er seksuelt tændt. Men kvinder og mænd er forskellige. En kvinde kan f.eks. godt være tør i skeden og være ophidset – eller omvendt være våd, men ikke nyde det.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en mere sensuel hverdag

2. Du bør ikke få orgasme ved samleje

7 ud af 10 kvinder får sommetider, sjældent eller aldrig orgasme ved penis-i-vagina-samleje. 3 ud af 10 kvinder får det hver gang. Det hele er normalt. Man kan sagtens opleve at få orgasme ved f.eks. håndsex, oralsex eller med vibrator og stadig ikke få det ved samleje. Det er ifølge Emily Nagoski også normalt. Det handler sandsynligvis om anatomi.

Emily Nagoski: Stimulering af klitoris er den mest sikre vej til orgasme, og samleje er ikke en særlig effektiv måde at stimulere klitoris på. Det svarer til, at en mand skulle få orgasme ved stimulering af blærehals-kirtlen. Vi ville jo ikke dømme ham, hvis han ikke kunne.

3. Orgasmer kan være småkedelige

Orgasmen – den pludselige, ufrivillige udløsning af seksuel spænding – kan være storslået, og den kan føles af meget lidt. Nydelse handler om, hvordan vi opfatter det, der sker, om det føles skønt eller ej og om sammenhængen. Emily Nagoski sammenligner det med at blive kildet af kæresten. Den ene dag, synes du, det er sjovt, fordi du har overskud, og I har det godt sammen, den næste dag er det bare irriterende.I stedet for at jagte f.eks. orgasme under samleje, kan det give god mening at fokusere på nydelse.

LÆS OGSÅ: 6 tips til at få din sexlyst til at eksplodere

4. Din hjerne har en speeder og en bremse

Meget forenklet sagt, har din hjerne en seksuel speeder, der reagerer på relevante seksuelle stimuli – alt, hvad du ser, hører, rører ved, lugter, forestiller dig og som din hjerne har "lært" at forbinde med ophidselse. På samme måde har du en bremse, som reagerer på de samme ting, men altså med modsatrettet effekt. Den finder alle de gode grunde til, at du ikke skal være seksuelt ophidset midt i et vigtigt møde på jobbet.

Vi har alle forskellige grader af følsomhed i speederen og i bremsen, og den følsomhed er formodentlig ret stabil livet igennem – lidt ligesom karaktertrækkene introvert/ekstrovert. Kvinder har som udgangspunkt en mere følsom bremse, så vi bliver mere påvirkede af både ydre omstændigheder og indre velbefindende.

5. Hyld kroppen

Undersøgelser viser, at kvinder der har det dårligere med deres krop, også har mindre tilfredsstillende sex med mindre nydelse og mere smerte end kvinder, der er godt tilfredse med kroppen. Vær god ved dig selv, og prøv at holde af din krop, som den er.

Øvelse: Stil dig foran spejlet, kig på dig selv, og skriv det ned, du kan lide ved din krop. Gør det hver dag i uger eller måneder. Det er ægte omsorg for dig selv og dit sexliv.

6. Stress er en dræber

Stress lægger en dæmper på sexlivet for langt de fleste. Eller mere præcist: Din følelse af at være stresset gør, at du 1) mister lysten, og 2) får mindre nydelse ved sex. Føler du, at sexlivet burde være anderledes, eller at du burde have mere lyst, kan du også blive stresset over det.

Lange gåture, dans, mindfulness, tude- og råbeture, gode samtaler og kærligt nærvær kan være med til at mindske stress. Find det, der passer til dig.

7. Spontan lyst – eller som en reaktion

Spontan lyst – altså at se en lækker bartender og få lyst her og nu – sker for sandsynligvis 3 ud af 4 mænd og for cirka hver 6. kvinde.

Andre kvinder får lyst, når de bliver kysset, rørt ved, får hvisket søde ord i øret og masseret. Det er lyst, der opstår som en reaktion, mens andre igen er mere afhængige af sammenhænge: Forholdet til partneren, stedet, selvfølelsen, forholdet til kroppen. Intet et unormalt; det er bare individuelt.

LÆS OGSÅ: 1100 kvinder: Sådan er vores sexliv anno 2015 

8. Sex som forstærker

Har I netop mødt hinanden? Så har I sandsynligvis ret meget sex og ret meget lyst. Men det samme kan være tilfældet, hvis I har et ustabilt forhold.

Sex knytter os til partneren og styrker det sociale bånd mellem os. Det er der ikke brug for på samme måde i et langvarigt, kærligt og trygt forhold, men derfor kan man godt have intens sex. Det kræver måske fornyet nysgerrighed – f.eks. afstand, uforudsigelighed eller omvendt mere nærvær og intim kontakt.

9. Seksualitet handler om sammenhæng

Du kan have en nok så lækker og skøn partner, men stadig ikke have lyst til sex, fordi det roder i soveværelset, eller din chef har været umulig i dag. Seksuel lyst skal ses i en sammenhæng, og en uge senere er du måske tændt, fordi rodet og bekymringerne er væk.

Emily Nagoski: For de fleste mennesker er sex mest oplagt, når stressniveauet er lavt, affektionsniveauet er højt (kærlig stemning), og der er tryk på det erotiske (sexet film, fræk tale, berøringer etc.).

Øvelse: Sådan bliver du bevidst omde bedste omstændigheder for sex.Beskriv tre fantastiske seksuelle oplevelser og tre knap så fantastiske oplevelser. Prøv at finde ud af, hvad de ydre omstændigheder var for hver type oplevelse, og hvordan du præcis havde det. Blev du tændt af fræk snak? Foregik det et særligt sted? Havde din partner sagt noget særligt kærligt til dig? Var du stresset eller ked af noget?

Det kan bruges til at få et overblik over, hvornår din hjerne synes, verden er mest sexet.

10. Fyr dommeren!

Et godt råd: Øv dig i ikke at skælde ud på dig selv, hvis du synes, din seksualitet er besværlig, hvis du har svært ved at slappe af, eller du er lang tid om at blive tændt. Prøv at registrere det uden at dømme. Og hvis du er nysgerrig og motiveret, så gå på opdagelse i din seksualitet. Find f.eks. ud af, hvornår bremsen er i bund, og hvornår du er mest sexparat.

Ingen er endnu døde af mangel på sex, men sex kan under de rette omstændigheder være en helt igennem fantastisk og berigende oplevelse.

LÆS OGSÅ: Derfor fører planlagt sex til mere sex

LÆS OGSÅ: Derfor hænger alkohol og utroskab sammen