11 problemer du har med din krop - og hvordan du løser dem
SPONSORERET indhold

11 problemer du har med din krop - og hvordan du løser dem

Hovedpine, bekymringer og stress. Tanker, der kværner uafbrudt. Kropsterapeut Marianne Bastue tager dig med ned i kroppen for at finde mere ro, glæde og overskud.

Af:: Jo Brand Foto: Masterfile
17. aug. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

1. Skuldrene og nakken
Derfor har skuldre og nakke betydning: Mange af os sidder meget ved computeren, hvilket ofte fører til, at vi får spændinger i nakke og skuldre samt dårlig kropsholdning. Derudover trækker vi af ren refleks ofte skuldrene op og krummer lidt sammen, når vi møder modstand. Målet er at passe på os selv, men det, der også sker, er, at musklerne bliver spændte, så der bliver mindre flow i kroppen. Samtidig bliver musklerne i hals og brystkasse også påvirket, så det bliver sværere at trække vejret godt. Hvis du har oplevet, at det er nemmere for dig at trække vejret, når du har dyrket sport, så er det sikkert, fordi du har sluppet dine spændinger i skuldre og nakke undervejs.

Det kan du gøre: Lav en helt simpel øvelse, hvor du trækker skuldrene helt op til ørerne, mens du trækker vejret ind, og holder dem der i nogle sekunder, hvorefter du puster ud og slipper dem tungt igen. På den måde kommer de på plads, og det vil lette din vejrtrækning.

LÆS OGSÅ: Hvorfor taber nogle sig lettere end andre?

2. Fødderne
Derfor har fødderne betydning: Der er mange nerver og sanser under vores fødder, så når vi f.eks. kan mærke, at vores fødder har forbindelse til jorden, giver det automatisk mere ro i kroppen. Du får den der fornemmelse af, at her står jeg, og jeg står fast. Desværre er mange af os alt for meget oppe i hovedet og har travlt med planlægning, uendelige tanker, to-do-lister og så videre, hvilket gør, at vi mister kontakten til vores fødder og dermed også mister jordforbindelsen.

Det kan du gøre: Brug to minutter på at stå med dine fødder solidt plantet på jorden. Fokusér på at mærke kontakten. Sandsynligvis vil du kunne mærke, at de bliver varmere eller begynder at summe. Du kan også give dig selv et fodbad eller rulle med en massagebold under fødderne. Og når vejret tillader det, så slip fødderne fri og gå på opdagelse på bare fødder – gerne i sand eller græs.

3. Maven
Derfor har maven betydning: Mange kvinder har utrolig stor fokus på at have en flad mave (frem for en funktionel mave), og derfor går de konstant og trækker maven ind eller spænder deres bælte alt for hårdt med det formål at få maven til at se flad ud. Resultatet er, at de ikke kan trække vejret helt ned i maven, derfor bliver deres åndedræt overfladisk, og de mister kontakten til kroppen og deres følelser.

Det kan du gøre: Løsn dit bælte, og slip maven fri. Den må gerne bule ud!

4. Benene
Derfor har benene betydning: Benene er en del af jordforbindelsen – det er dem, der forbinder kroppen til fødderne. Når man er ude af balance, oplever mange at have tunge ben, det kan være på grund af manglende energi eller dårlig blodcirkulation for eksempel som følge af stillesiddende arbejde.

Det kan du gøre: Forsøg at vække benene, så der kommer mere energi til. Du kan for eksempel klappe op og ned ad dem og mærke, hvordan det begynder at snurre i dem. En måde at komme i kontakt med sine ben på er også at koncentrere sig om sine lårmuskler. Spænd alt, hvad du kan i lårmusklerne, hold spændingen et øjeblik, og giv så slip. Mærk, hvad der sker både i benene og i resten af kroppen.

LÆS OGSÅ: Her er skemaet du skal følge, hvis du har problemer med at sove

5. Underlivet og bækkenet
Derfor har underliv og bækken betydning: Underliv og bækken er centrum for kroppen. Det er her, der bliver skabt forbindelse mellem over- og underkrop. Mange af os sidder for meget ned i løbet af dagen, hvilket kan give os stive muskler i bækkenet, og da mange af os samtidig også bevæger os meget monotont, er der ofte ikke meget flow i vores bækken, hvilket på sigt kan give en række problemer – bl.a. ondt i ryggen. Og når vi bliver stressede, er det et område, hvor mange lukker af, så der er mindre blodgennemstrømning. Det er en af grundene til, at mange stressede kvinder mister deres sexlyst.

Det kan du gøre: Dine sanser i bækkenet skal vækkes! Noget af det bedste, du kan gøre, er at danse, især mavedans, hvor der virkelig er fokus på bækken, og hvor du bevidst arbejder med at få en smidig muskulatur i hele området. Men generelt er de fleste former for dans gode, når det kommer til at få gang i underliv og bækken. Så skru op for musikken og kom ud på stuegulvet.

6. Åndedrættet
Derfor har åndedrættet betydning: Åndedrættet er helt essentielt, når det kommer til velvære både fysisk og psykisk. Det er tæt forbundet med nervesystemet, der består af to dele: den sympatiske del, der er kroppens "speeder", som får os i gang og gør os i stand til at præstere. Det er denne del, der kører på højtryk, når vi er stressede, fordi vi trækker vejret overfladisk; den anden del, den parasympatiske del, er kroppens "bremse", der gør, at vi får ro og hvile til at slappe af, så kroppen kan restituere og genopbygges. Det aktiveres, når vi trækker vejret roligt og helt ned i maven. Det er vigtigt, at begge systemer arbejder på de rigtige tidspunkter. Men mange har i alt for høj grad et overaktiveret sympatisk system. Det betyder, at de ikke får slappet rigtigt af og har et forhøjet niveau af stress-hormoner, tankemylder og ophobede spændinger. Et velfungerende åndedræt giver dig derimod ro i krop og sind, bedre kropsholdning, stærkere muskler i ryg, mave og bækkenbund kan virke smertenedsættende og giver en bedre fordøjelse.

Det kan du gøre: Åndedrætsmuskulaturen fungerer som et stempel. Det stempler ned, når vi trækker vejret ind og får dermed maven til at bule ud og brystkassen til at udvide sig. Og det bevæger sig opad, når vi puster ud, og får dermed maven og brystkassen til at trække sig sammen.

En teknik, du kan bruge, er at tænke på vejrtrækningen som en bølge, fordi du helst bør trække vejret ind nede fra maven og op til brystkassen. Forestil dig, når du trækker vejret ind, at bølgen skyller op over din krop til maven og brystkassen, der spiles ud. Og når du ånder ud, skyller den ned over dig igen, og maven og brystkassen falder sammen. Brug tre minutter et par gange om dagen på at trække vejret på den måde, og mærk efter, hvordan det føles i maven og hele vejen ned langs ryggen og på siderne af din krop. Hav desuden god fokus på din udånding. Det er her, at du giver slip og frigiver spændinger og ophobet energi. Derfor bør udåndingen være en smule længere end indåndingen. Jo mere du øver dig, des mere begynder det at ske automatisk.

LÆS OGSÅ: 7 myter om fastfood du ikke skal tro på

7. Tarmene
Derfor har tarmene betydning: Ud over at spille en rolle for den fysiske tilstand finder man også i højere og højere grad ud af, hvor vigtig tarmfloraen og fordøjelsen er for ens psykiske tilstand.

Det kan du gøre: Drik rigeligt vand, spis sundt, grønt og groft, og undgå for meget sukker, kaffe, alkohol og forarbejdet mad. Hav også fokus på at spise probiotika som kosttilskud – du skal ikke spise det altid, men i perioder, hvor dit tarmsystem er udfordret – for eksempel når du har spist antibiotika, ved højtider med for meget sukker og alkohol, eller hvis du har været syg i længere tid. På den måde sikrer du dig, at din bakterieflora i tarmen har optimale vilkår. Tænk: Når du værner om dig selv på celleplan, værner du også om dig selv mentalt. Derudover skal du sørge for at bevæge dig. Yoga er godt for tarmene og fordøjelsen, fordi der er mange drejninger og for- og bagoverbøjninger. Det sætter gang i systemet. Du kan også lave øvelser hjemme på stuegulvet, hvor du masserer tarmene ved at rotere om rygsøjlen. Stå for eksempel op, og slap helt af i armene, og få dem til at slaske fra side til side ved at rotere i overkroppen. Og husk endelig også at stå op i løbet af din arbejdsdag.

8. Panden
Derfor har panden betydning: Panden er et af de steder, hvor man takket være de mimiske muskler i ansigtet ofte kan aflæse bekymringer. Hvilket vil sige, at når du bekymrer dig eller har for mange tanker, spænder du også op her.

Det kan du gøre: Luk øjnene og stryg med fingrene fra midten af panden og ud til siderne, så dine muskler afslappes. Gentag masser af gange. For ligesom at tankemylder kan føre til, at vi spænder op i vores mimiske muskler, kan det, at vi slapper af i vores ansigtsmuskulatur også betyde, at vi får mere ro på vores tanker.

LÆS OGSÅ: Derfor hjælper det at have et kæledyr, hvis du er stresset 

9. Hænderne
Derfor har hænderne betydning: Når vi er frustrerede eller pressede, har mange af os en tendens til at knytte hænderne og holde om tommelfingeren for på den måde at holde på os selv.

Det kan du gøre: Få eller giv dig selv en håndmassage, så du slapper af i hænderne. Og det gode er, at når du begynder at slappe af i hænderne, begynder du også at slappe af i skuldrene og derefter i musklerne i brystet osv.

10. Kæberne
Derfor har kæberne betydning: Mange går rundt med spændinger i kæberne, hvad enten det er på grund af stress, bekymringer eller frustration. Ud over at det kan give hovedpine, kan det også påvirke kroppens hormonsystem negativt, fordi spændingerne påvirker nerverne i ansigtet.

Det kan du gøre: Send opmærksomhed til din tunge, og læg mærke til, hvor i munden den er placeret. Mange af os presser den nemlig op i ganen eller bag fortænderne, og det betyder, at vi kommer til at spænde i kæben. Samtidig tygger vi ofte sammen i kæberne. Så fokusér på at løsne din tunge ved at lade den hvile blødt og afslappet i bunden af din mund, og lad være med at bide sammen – du kan godt slappe af i tunge og kæber, uden at det ser dumt ud! Undgå også at tygge tyggegummi og bide negle. Det forværrer spændingerne.

11. Kropsholdningen
Derfor har kropsholdningen betydning: Vores holdning er vigtig både for vores fysik og psyke. Der bliver netop nu forsket en masse i, hvordan vores kropsholdning kan påvirke vores psyke. Man taler for eksempel om "powerposes" – altså stillinger, der nedsætter vores stresshormoner og øger mængden af endorfiner. Det er lidt det samme, som når man siger, at du skal smile, selvom du ikke er glad, fordi alene det at smile kan overbevise din hjerne om, at du faktisk er i godt humør.

Det kan du gøre: Stil dig, så du med arme og ben står i et X. Hvis du står sådan i to minutter, nedsættes dine stresshormoner, og du kan ikke undgå at blive gladere. Du kan også lave "supermandstillingen", hvor du står helt rank med hævet brystkasse og armene placeret på hoften. Derudover er det også en god idé, at du dagligt arbejder med at have en god holdning med velfungerende muskulatur ved for eksempel at dyrke styrketræning og yoga. Hvis du føler dig stærk, vil det også give dig en oplevelse af, at du kan klare hverdagen og det pres, du udsættes for.


LÆS OGSÅ: Tjek, om du spiser for meget protein 

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt 

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost