Få has på hovedpinen
SPONSORERET indhold

Sådan undgår du at spise dig til hovedpine

Den dunker i hele hovedet, det spænder bag øjnene og du har svært ved at koncentrere dig. Rigtig mange lider af hovedpine uden at vide hvorfor. Læs med her og bliv klogere på dit dunkende kranie og få gode råd til, hvordan du slipper af med smerterne.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed kilder: hovedpineforeningen.dk, netdoktor.dk, Prof., Dr.med. Rigmor Jensen, Dansk Hovedpinecenter, Danmarks Apotekerforening
15. apr. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

10 tricks der knækker din hovedpine
Dyrk motion. Sørg for at være fysisk aktiv og dyrke motion regelmæssigt. Det øger blodcirkulationen, løsner muskelspændinger og fremmer produktionen af kroppens eget smertestillende hormon.

Undgå at stress. Stress påvirker nattesøvnen, giver spændinger i kroppen og øger risikoen for en usund livsstil med for meget alkohol, cigaretter og fastfood og for lidt motion.

Sov godt. Vær opmærksom på, at både for lidt men også for meget søvn kan fremprovokere hovedpine.

Drik vand. Kroppen, herunder din hjerne, består af 60–70 procent vand, så for at undgå hovedpine er det vigtigt, at du holder væskebalancen ved lige og drikker rigeligt med vand i løbet af dagen.

Pas på stimulanserne. Undgå for meget alkohol og kaffe, da det er med til at dræne kroppen for vand. Også tobaksrøg (og dårlig luft generelt) kan give hovedpine.

Hold igen med hovedpinepillerne. Undlad at spise smertestillede medicin for hyppigt, da det kan give endnu flere smerter i hovedet og andre symptomer.

Sunde øjne. Få tjekket dine øjne regelmæssigt. Måske trænger du til briller. Dårligt syn eller forkert styrke i briller eller kontaktlinser kan give smerter i hovedet.

Tjek dine arbejdsstillinger. Sørg for at have gode arbejdsstillinger og sid ikke i de samme stillinger for længe ad gangen.

Spis sundt. Med en sund og varieret kost holder du dit blodsukker stabilt, hvilket har en gavnlig effekt på friskheden i dit hoved.

Få frisk luft. Sørg for at få masser frisk luft hver dag. Gå en rask tur om morgenen, i frokostpausen eller når du har fri. Eller tag cyklen på arbejde

Spænd af. Dyrk f.eks. yoga eller meditation eller læg dig bare 5 minutter, når du kommer hjem og sæt noget blid musik på. Det afspænder både kroppen, sindet og hovedet.

Sådan undgår du at spise dig til smerter
Flere mad– og drikkevarer kan være med til at udløse hovedpine hos nogle mennesker. Det skyldes, at de indeholder stoffer som tyraminer, andre aminer, nitrit (E249-252), koffein og forskellige farvestoffer, der blandt andet får blodkarrene i hjernen til at udvide sig.

LÆS OGSÅ: Julie Ølgaard - Sådan bliver jeg fit

Blandt disse er:
Rødvin (dog ikke alle)
Gamle oste
Sild
Yoghurt
Creme fraiche
Konserveret kød og skinkeprodukter
Gærprodukter
Figner, dadler og rosiner
Mørk chokolade og anden chokolade
Citrusfrugter
Nødder
Koffein
Chips
Krydret mad
Sherry
Vermouth

Det nærmer sig en folkelidelse

Faktisk viser undersøgelser, at 90–99 pct. af den danske befolkning har eller har haft spændingshovedpine. Heraf dobbelt så mange kvinder som mænd. Desuden er hovedpine årsag til 20 procent af alt sygefravær i Danmark – og altså skyld i ca. tre mio. sygedage om året. Alligevel er lægerne stadig lidt på herrens mark, når det kommer til spørgsmålet om, hvorfor vi egentlig får hovedpine.

–Vi ved ikke præcis, hvad forårsager hovedpine, men vi kender til mange forskellige faktorer, der kan udløse hovedpine. Det gælder f.eks. stress, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, mangel på søvn, for meget alkohol, visse fødevarer og hormonelle forandringer hos kvinder i forbindelse med menstruation, men ikke præcis hvorfor de giver smerter i hovedet, forklarer Troels Wienecke, der er læge, ph.d og ansat på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup hospital, hvor man dagligt behandler patienter med svær hovedpine.

LÆS OGSÅ: Tag på udrensende retreat i skoven

Hovedpinepillerne giver hovedpine
En af de mange hovedpineudløsere, som vi ofte overser, er paradoksalt nok hovedpinepillerne. Man er gennem de sidste 8–10 år blevet mere opmærksom på, at hovedpine i mange tilfælde skyldes et overdrevet forbrug af smertestillede medicin. Ifølge Danmarks Apotekerforening spiser hver dansker i gennemsnit 175 hovedpinepiller om året, hvilket svarer til en pille hver anden dag.

– Når vi har ondt i hovedet, er det helt almindeligt at dulme smerterne med hovedpinepiller, og så går hovedpinen typisk væk. Men for dem, som lider af meget hyppige hovedpiner og måske er nødt til at tage piller f.eks. hver anden dag eller hyppigere, kan det ende i en ond spiral, hvor kroppen simpelthen skriger på mere smertestillende medicin for at dulme hovedpinen, mens dette i sig selv giver en øget tilbøjelighed til hyppigere hovedpine.

– Det er et alvorligt problem, fordi medicinen, herunder håndkøbsmedicin som f.eks. Paracetamol og Panodil, kan udløse en helt anden hovedpine sammen med nogle andre symptomer end den oprindelige hovedpine, herunder milde abstinenssymptomer som koncentrationsbesvær, ligesom man lettere bliver irriteret, siger Troels Wienecke.
Faktisk ender flere med at være så afhængige af smertestillende medicin, at de må tage en "kold tyrker" for at nulstille kroppens smertesystem. Derefter kan man så starte forfra med et mere kontrolleret forbrug.

Det er altså vigtigt at holde igen med de smertestillende stimulanser, og før du snupper en pille, bør du overveje, om der er noget andet, du kan gøre for at afhjælpe smerterne eller endnu bedre – forhindre at hovedpinen overhovedet opstår.

Få styr på smerten
Hovedpine kan skyldes mange ting. Det som giver den ene ondt i hovedet, generer ikke den anden, og ofte er det mere end en enkelt ting, der fremprovokerer hovedpinen.

– Det, der sker, når vi har ondt, er at der er en aktivering af de små smertefibre i musklerne omkring kraniets store blodkar og blodkar i hjernehinden, som beskytter hjernen. Når det sker, øges smerteimpulserne i de dele af hjernen, som fortæller os, at vi har ondt, forklarer Troels Wienecke, og tilføjer, at hovedpine ofte hænger sammen med vores livsstil.
Når føler dig stresset, er vred eller bekymret, spænder du nærmest automatisk kæbemusklerne, i nakken og rundt om øjnene. Det samme sker, hvis du sidder en hel dag foran computeren på en stol, der er forkert indstillet eller med ørerne godt oppe om skuldrene.

– En anden udløser kan være mangel på søvn og hormonelle forandringer lige som for meget kaffe, rødvin eller cigaretter kan gøre udslaget, lyder forklaringen fra Troels Wienecke.
For lidt eller forkert mad, eksempelvis i form af krydret, stærk mad, mørk chokolade og citrusfrugter, kan også give smerter, men da det varierer meget fra person til person, gives der ifølge eksperterne ingen helt klare retningsliner. Lider du af hyppige hovedpiner, anbefales du at føre en form for hovedpinedagbog, hvor du skriver ned, hver eneste gang du har ondt i hovet og tager smertestillende medicin. Noter, hvad du lavede, lige før smerterne kom, hvilke symptomer du har, hvor meget medicin du tager, hvor ofte, hvilken type, og om medicinen virker. På den måde kan du måske se et mønster og eventuelt gå udenom det, som udløser hovedpinen og derved også begrænse eller helt undgå at tage smertestillende medicin. Samtidigt kan din læge på baggrund af oplysningerne lettere stille en diagnose og hjælpe med eventuel medicin og dosering, så du får has på din hovedpine.

Hovedpine i tal
- 90–99 procent af befolkningen har eller har haft hovedpine
- Næsten dobbelt så mange kvinder som mænd lider af hovedpine
- 10 procent af befolkningen har hovedpine flere gange om ugen
- 3 procent lider af kronisk hovedpine (det vil sige hovedpine hver dag eller oftere end hver anden dag året igennem).

Hovedpine og migræne er årsag til 20 procent af alt sygefravær
Spændingshovedpine rammer stort set alle mennesker mindst en gang om året, og hver anden kvinde må igennem en tur hver måned.

Kilde: Rigmor Jensen, dr.med, overlæge, professor, Dansk Hovedpinecenter

LÆS OGSÅ: Spis dig til energi og glæde