Får du nok sundt fedt?
SPONSORERET indhold

Får du nok sundt fedt?

Det er ikke ét fedt, hvilken slags du spiser. Langt de fleste danskere får for meget af det dårlige fedt og for lidt af det gode, og det kan få konsekvenser for vores helbred.

Af:: Christina Bølling Foto: iStock
14. sep. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Omega-3, -6 og -9 fedtsyrer. To af dem er sunde, en er dårlig for dine celler og din krop. Fedtsnakken kan godt føles som kemi i 7. klasse, og måske har du allerede nu lyst til at lukke bladet og lade fedt være fedt. Men hæng lige på, før du snupper en Snickers.

Historien om fedt er vigtig for din sundhed – og ikke mere kompliceret, end du gør det til, lover Jerk W. Langer, læge, ekspert i kost og en af frontfigurerne på TV2's program "En kur der dur". Han går ind for fedt for dummies, hvor du fokuserer på, hvad du skal lægge i indkøbskurven frem for på tal og kemiske sammensætninger.

– Det handler i bund og grund om at droppe fastfood og gå efter de fedtstoffer, som helt naturligt findes i en varieret kost, siger han.

Det skal du spise
Et godt sted at starte er i supermarkedet. Hvis der jævnligt står fødevarer, der indeholder omega-3- og -9 på menuen, vil det afspejle sig i din sundhedstilstand, fortsætter han og forklarer, at det især er fisk, mandler, olivenolie, rapsolie, hørfrø, tangprodukter, valnødder og kød og æg fra fritgående dyr, der bør være mere af på danskernes middagsborde. Dyrene skal være fritgående, fordi det græs, de spiser, er med til at forhøje indholdet af de sunde fedtsyrer i deres kød og æg.

– De omega-3- og -9-holdige fødevarer virker antiinflammatorisk i kroppen. Det vil sige, at de beskytter hjernen, hjertet, kredsløbet, huden og sænker det dårlige kolesterol. Det modsatte gælder fedtet i forarbejdede fødevarer, fastfood og billige planteolier, som har et højt indhold af omega-6-fedtsyrer, der skaber inflammation, forklarer han.

Væn dig til ordet inflammation. For i lighed med amerikanske og tyske forskere mener Jerk W. Langer, at inflammation er den lurende sundhedsfare, vi kommer til at tale om i forbindelse med sygdomme fra kræft til Alzheimers de næste mange år.

– Inflammation er problemet bag en lang række sygdomme, som hjerteproblemer, nedsatte kognitive evner og kræft. Men også besvær som dårlig hud, pigmentforandringer og tidlig aldring af huden kædes sammen med inflammation. Inflammation betyder, at kroppen konstant er i ubalance, der gør den sårbar over for en række sygdomme.

Ifølge Jerk W. Langer handler en sund og antiinflammatorisk fedtbalance primært om at få den rigtige fordeling af omega-6 og omega-3.

– Vi får alt for meget usundt omega-6 i forhold til det sunde omega-3. I Japan, Sydøstasien og på Kreta, hvor befolkningen får rigeligt fisk, grøntsager og sunde olier, er forholdet 1:2 mellem omega-3 og omega-6, hvilket er tæt på ideelt. Herhjemme ligger de fleste på 1:10, hvis de spiser traditionel dansk kost og får en købepizza ind imellem. Nogle ligger på 1:20. Og begge dele er inflammatoriske, siger han.

Som en bus
Det kan være fristende at tænke, at du kan udligne eftermiddagens chips og kage ved at servere rigelige mængder af laks, valnøddeolie og avocado til aftensmad. Men så nemt er det det desværre ikke.

– Kroppen bruger fedt til en række ting, og i den proces omdannes fedtet ved hjælp af enzymer, som ikke er ubegrænsede. Så hvis du pøser omega-6 på, er der ikke flere enzymer tilbage til at omdanne omega-3-fedtsyrerne. Det fungerer som en bus med et vist antal sæder i, som bliver optagede af det dårlige fedt, så der ikke er plads til det sunde fedt. Det dårlige fedt blokerer simpelthen for det sunde og ødelægger muligheden for en antiinflammatorisk indsats, forklarer han.

Ifølge ham giver det god mening med kosttilskud, hvis man for eksempel træner meget eller gerne vil forebygge sygdomme og aldersbetingede gener. Men for langt de fleste er det i første omgang rigeligt at ændre kostvaner og spise mere fisk, flere nødder og mere olivenolie.

– Og du kan alligevel ikke snyde kroppen. Dårlige kostvaner, rygning eller genetisk disposition for bestemte sygdomme kan ikke fjernes med et kosttilskud, siger han.

LÆS OGSÅ: Sunde tips: Drik superbær for din sundhed