Hvor mange æg må jeg spise om dagen?
SPONSORERET indhold

Hvor mange æg må jeg spise om dagen?

Blødkogt om morgenen, hårdkogt i madpakken og slået ud i æggekagen til aftensmad. Æg kan spises morgen, middag og aften, og det sker der faktisk ikke noget ved, at du gør. I hvert fald ikke, hvis du kun gør det en gang i mellem, fortæller diætist Anne Louise Knudsen.

Af:: Jo Brand og Christina Bølling Foto: Gettyimages og istock
12. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

– Man har tidligere advaret mod at spise for mange æg, fordi de indeholder kolesterol, som kan danne plak, der sætter sig på indersiden af blodårerne og dermed give hjerte-kar-sygdomme. Men med tiden er æg blevet frikendt for dette, blandt andet fordi, man har fundet ud af, at jo mere kolesterol, du indtager, des mindre kolesterol danner kroppen. På den måde kan kroppen til en vis grad regulere kolesterolniveauet ud fra det, du spiser. Derudover indeholder æg heller ikke særligt store mængder af det skadelige kolesterol i forhold til mættet fedt, som du finder i kød og fede mælkeprodukter, fortæller Anne Louise Knudsen, der derfor mener, at du sagtens kan tillade dig at spise et æg om dagen eller to.

– Æg er en god proteinkilde. De indeholder samtlige 20 aminosyrer, der findes, og som vi blandt andet skal bruge til at opbygge vores muskler. Derudover indeholder de blandt andet også D-vitamin, som mange af os mangler, siger hun, der også mener, at du kan tillade dig at spise tre eller flere æg en enkelt dag.
Men ikke hver dag.

– Spiser du så mange æg hver dag, vil det betyde, at der er noget andet, du ikke spiser. På den måde, kan du komme til at mangle vitaminer og mineraler. Så mit råd er, at du sagtens kan spise æg, men spis varieret.

Balladen om kolesterol
Noget kolesterol er godt, andet er skidt. Og når det gælder det, der er skidt, er der ifølge diætist Anne Louise Knudsen i disse år stor uenighed blandt forskerne om, hvordan du undgår det.

– Der er nogle studier, der viser, at det er de hurtige kulhydrater, der kan få kolesteroltallet til at stige, mens andre viser, at det er det mættede fedt, siger Anne Louise Knudsen, der tror, at der vil gå fem-ti år, før der vil være nogenlunde enighed på  området. Indtil da må vi ifølge hende gøre det, vi får at vide igen og igen: Spise varieret og (stadig) undgå store mængder mættet fedt.


LÆS OGSÅ: Er mørk chokolade sundt?

LÆS OGSÅ: Er et koldt styrtbad lige så godt som at vinterbade?

LÆS OGSÅ: Få energi og pæn hud med denne sunde drik