"Jeg spiser ikke kornprodukter"
SPONSORERET indhold

Sund eller fanatisk: "Jeg spiser ikke kornprodukter"

Kunne du leve uden kornprodukter? Det gør Jane Faerber af en helt speciel grund.

Af:: Jo Brand Foto: Mew
12. jul. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Hvordan spiser du?
– Jeg spiser masser af fedt, aldrig kornprodukter, og kun sjældent sukker og stivelsesholdige produkter. På en typisk dag starter jeg f.eks. med en omelet med fed ost og grøntsager – stegt i smør. Og dertil drikker en kop kaffe med fløde. Til frokost spiser jeg en stor salat med en rest kød fra dagen før sammen med en fed dressing eller dip. Aftensmaden består som regel af kød og grøntsager med en fed sovs.

Hvorfor spiser du sådan?
– Da jeg spiste "normalt" havde jeg altid ondt i maven og var voldsomt oppustet. Samtidig havde jeg svært ved at blive mæt. Jeg slæbte altid rundt på gulerødder og mandler i tasken, fordi jeg var sulten hver anden time.

Hvad har det haft af betydning for dig?
– Fordi grøntsagerne fylder, og fedtet mætter, er jeg mæt i fire-seks timer, efter jeg har spist. Det betyder, at jeg ikke behøver tænke på mad hele tiden, og at jeg ikke indtager unødvendige kalorier. Derudover er min mavepine, min sukkertrang og mine problemer med at sove forsvundet. Og så er min tørre hud blevet blød. Alt i alt er det, som om min krop er faldet til ro. Samtidig viser prøver, som min læge har taget, at mine tal er fine – både når det gælder kolesterol, hormoner, blodsukker og vitaminer og mineraler.
– Til at begynde med tabte jeg mig også, men i dag er min vægt stabil.

Hvad har det af omkostninger?
– Det er dyrere end at spise LCHF end almindeligt – det koster bare at fylde halvdelen af tallerknen med gode, økologiske grøntsager. Derudover kan det selvfølgelig være en udfordring, når man er ude. Meget socialt er jo bundet op på at spise brød og kager eller drikke øl og drinks, men så vælger jeg det fra eller nøjes med at spise en lille smule – f.eks. en enkelt kartoffel. Jeg drikker hvidvin i stedet for øl, da det indeholder færre kulhydrater og ingen gluten.

– Det er heller ikke sådan, at jeg har valgt sukker fuldstændig fra. Jeg spiser mørk chokolade, og for et par uger siden, da jeg var på hotel med mine børn, spiste jeg også pomfritter og noget marcipan, men så spiser jeg det i små mængder.

Hvad er omgivelsernes reaktion?
– Min omgangskreds opfatter mig ikke som fanatisk, men nogle gange går bølgerne højt på bloggen, når jeg skriver om mine børns kost. Mine børn spiser ikke LCHF, men jeg serverer heller ikke sukker og hvidt brød for dem. Vi gør jo alle hver især det, vi tror, er bedst for vores børn.

Er du nogle gange i tvivl?
– Vi ved jo reelt ikke, hvad der er den bedste kost for mennesket, men jeg holder fast i, at jeg har det markant bedre, når jeg spiser LCHF.

Hvornår synes du, at kosten bliver for fanatisk?
– Når folk på LCHF f.eks. bliver bange for at spise en gulerod, fordi den indeholder kulhydrat og stivelse – det nytter ikke, at vi begynder at forsage kulhydrater på samme måde, som vi har forsaget fedt. Derudover synes jeg, det bliver for fanatisk, når det bliver for kontrolleret. Og folk f.eks. har køkkenvægten med på restaurant. Så bliver det altså svært.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk - 5 myter om din kost