Jeg spiser sundt men er ofte syg
SPONSORERET indhold

Jeg spiser sundt men er ofte syg

Hvad er det Maria gør forkert, når hun spiser sundt, ofte er syg? Diætisten giver svaret her.

Af:: Julie Vöge Foto: Peter Nørby
18. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

I løbet af det sidste halve år har Maria spist sundt, været på diæt og træner løb kombineret med styrketræning tre gange om ugen i et fitnesscenter. Det har hjulpet hende af med 15 kilo, men ikke med at få et bedre immunforsvar og slippe af med gener, der får hende til at føle sig sløj.

– Jeg er kronisk forkølet, døjer med meget slimdannelse og hoste, og det gør, at jeg sover dårligt, hvorfor jeg også er kronisk træt. Symptomerne forværres klart, når jeg spiser sukker eller spiser mælkeprodukter, for så danner jeg endnu mere slim. Det er super ærgerligt, for jeg elsker mælk og skyr. Spiser jeg en sjælden gang imellem en pose slik, så får jeg med garanti snot og slim helt op i øjnene.

Generelt er jeg mere syg end gennemsnittet. Jeg lider af mellemørebetændelser og får influenza hvert år. I år blev jeg endda vaccineret mod influenza, men vaccinen gjorde mig bare hundesyg. Jeg er blevet allergitestet, men tilsyneladende er jeg kun lidt allergisk overfor ananas og birkepollen – og det burde ikke plage mig så voldsomt hele året. Min eneste lindring er at bruge næsespray, men det kan jeg kun gøre i perioder, for binyrebarkhormonet i sprayen kan ødelægge næsevæggen.

Marias hverdagskost
Morgenmad
Skyr med mysli eller proteinpande-kager lavet på æg, bananer og proteinpulver.

Mellemmåltid
Rugbrød med kylling eller æble med peanutbutter eller yoghurt.

Frokost
Rugbrød eller knækbrød med kylling eller tun og grøntsager.

Mellemmåltid
Proteinbar eller knækbrød, gulerødder.

Aftensmad
Kylling eller oksekød (altid kød) med grøntsager, salat eller rodfrugter. Nogle gange pasta eller ris.

Mellemmåltid
Tidligere rundede jeg dagen af med mørk chokolade eller banan eller melon og te med mælk og
sødetabletter. Nu har jeg droppet det sidste måltid.


Diætistens svar

Sådan påvirkes Maria af sin kost
– Kroppen reagerer af og til negativt på bestemte fødevarer. Også selvom det ikke kan måles i en blodprøve eller test. Det lyder, som om Maria selv har fat i den lange ende, for hun har luret, at mælkeprodukter og sukker påvirker hende fysisk. Derfor er mit råd, at hun i en måned skal på en såkaldt eliminationsdiæt, hvor hun holder sig fra mælkeprodukter og højkoncentrerede sukkerprodukter som slik, kage og chokolade for at mærke effekten. Viser det sig, at Marias hoste og slimdannelse mindskes, så ved hun for alvor, hvad hun skal undgå i fremtiden. Heldigvis findes der i dag masser af laktosefri og sukkerfri produkter, der smager fortrinligt.

Marias værste uvane
– Stop med næsesprayen med det samme. Du bliver afhængig af næsespray og kan til sidst ikke trække vejret uden. Det er meget usundt. Maria må tage en kold tyrker og overleve den første tid ved dagligt at koge kamilleblomster eller kamillete i en stor gryde og sætte sig med ansigtet over gryden.

Det skal Marias ændre i sin kost
– Maria skal droppe skyr om morgenen og yoghurt til frokost for i stedet at spise f.eks. rugbrød, havregrød lavet på vand, æg, fisk og nødder. Og start gerne dagen med en smoothie lavet på blåbær eller andre bær, juice, hørfrø og mandler. Altså en cocktail fuld af gode fedtstoffer og vitaminer, der vil booste Marias immunforsvar.

Til aften skal Maria begrænse mængden af kød, og i stedet have fokus på fjerkræ og fisk, der er sundere end f.eks. oksekød, der i store mængder kan have en sammenhængen med uvikling af kræft. Spis gerne fisk med maser af omega-3-fedtsyrer i. Det er okay med pasta og ris om aftenen, hvis det er fuldkornsudgaven. Fuldkorn er kostfibre, der fungerer som gode støvsugere i vores tarm og renser ud.

Vigtigste livsstilsændring
– Det er en ond spiral at være sløj og sove dårligt. Når du sover dårligt og for lidt, så kan kroppen ikke restituere, altså genopbygge sig selv, til fulde hvert døgn, og det gør den mere modtagelig over for sygdom. Hvis Maria skruer endnu mere op for sin motion i løbet af dagen, og navnlig dyrker motion flere

gange hver uge, end hun gør lige nu, så vil hun blive fysisk træt og forhåbentlig deraf sove bedre. Det er godt, at hun ikke spiser chokolade til aften eller drikker te med koffein i, for det vil gøre det sværere at falde i søvn. Drik i stedet en kop urtete, og spis kirsebær, der indeholder melatonin, som hjælper kroppens naturlige døgnrytme eller en banan, der indeholder magnesium og kalium, som virker muskelafslappende.

LÆS OGSÅ: Se 5 veje til bedre søvn og mere overskud