Jeg spiser sundt, men taber mig ikke
SPONSORERET indhold

"Jeg spiser sundt, men taber mig ikke"

Hvad er det, jeg gør forkert, spørger Mette, som lever sundt, men alligevel har problemer med for mange kilo. Her får de svaret fra en diætist.

Af:: Julie Vöge Foto: Peter Nørby
07. sep. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Mette har altid været på kur, og prøvet alverdens af slagsen, men vejer stadig 5-10 kilo for meget. Faktisk fylder hendes vægt så meget, at hun på et tidspunkt uddannede sig til kostvejleder for at få helt styr på, hvad der er godt og skidt at putte i munden. Men faktum er, at Mette stadig ikke taber sig, og til tider melder afbud til sociale arrangementer, fordi hun føler sig tyk og trist.

– Bare jeg kigger på et stykke kage, tager jeg på. Derfor "synder" jeg kun med kage eller slik et par gange om måneden. Og jeg tager aldrig mere end én portion, når jeg spiser mad til morgen, frokost og aften. Jeg har altid haft fokus på at leve sundt. Jeg drikker to genstande om året, og er fysisk meget aktiv. På jobbet er jeg i konstant bevægelse, og i fritiden træner jeg to gange om ugen med en personlig træner, og træner på egen hånd tre gange om ugen med løb, cykling og styrketræning.

"Det er drænende at leve sundt og aktivt og alligevel ikke tabe sig."

– Indimellem er jeg heldig at tabe et halvt kilo for så bare at tage det lynhurtigt på igen. Jeg er kraftigt bygget, men har også meget fedt på kroppen. Det gør mig trist at være overvægtigt, men også bange, for hjerteproblemer ligger til familien. Det er drænende at leve sundt og aktivt og alligevel ikke tabe sig.

Mettes hverdagskost
Morgenmad: Ylette med 30 gram mysli og mandler.
Mellemmåltid: 2 stk. proteinpandekager lavet af hytteost og æg.
Frokost: Enten rester fra aftenmåltidet dagen før eller salat med kikærter, kylling og olieeddikedressing.
Mellemmåltid: Ylette med frugt eller 2 stk. proteinpandekager.
Aftensmad: Fisk eller kylling med grøntsager og pasta.
Mellemmåltid: Frugt eller mørk chokolade.

LÆS OGSÅ: Jeg spiser sundt, men er ofte syg

Diætistens svar
Sådan påvirkes Mette af sin kost
– Det ser jo ud, som om Mette lever på en diæt, der er som taget ud af et dameblad. Men hvordan er fordelingen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer? I Mettes tilfælde har jeg en mistanke om, at hun har skåret alt for meget ned på mængden af mad, og hun spiser også meget ensidigt. Hvis du spiser for lidt mad, kan kroppen gå i panik, blive stresset og forbrændingen sættes helt i stå. Kroppen tror, du er på vej mod hungersnød, og begynder derfor at holde på fedtet.

– Mette begår altså en klassisk fejl. Hun skærer for meget ned, og især set i forhold til hendes høje aktivitetsniveau. Hun er så aktiv, at kroppen har brug for flere sunde fedtstoffer og generelt nok bare mere mad, selvom hun vil tabe sig. Det er godt at dyrke motion, og meget af den, men når det gælder ønsket om at tabe sig, er det på madsiden, at den vigtigste kamp skal kæmpes. Og den kæmper Mette i øjeblikket forgæves, fordi hun spiser alt for lidt.

Mettes værste uvane
– Mette bruger ekstremt meget energi på at tænke på mad. Og hun melder indimellem fra til sociale arrangementer, hvilket er det samme som at melde fra i livet. Og det vil også begrænse appetitten på livet. Hvis dine tanker om mad fylder alt for meget i løbet af en dag, så vil jeg anbefale, at du allierer dig med en terapeut, for så handler det sjældent om mad og vægt, men måske mere om nogle andre ting. Selvom Mette taber sig, vil nissen flytte med. Så vil hun sandsynligvis begynde at bekymre sig om løs hud eller noget tredje. Mette skal derfor arbejde med den egentlige årsag til, at hun takker nej til sociale arrangementer, og hvorfor tankerne om mad får lov til at fylde så meget.

Det skal Mette ændre i sin kost
– Har du et vægtproblem og spiser sundt og varieret, er det centralt at kigge på mængderne og dit måltidsmønste. Altså hvornår du spiser i løbet af dagen, og hvordan maden er sammensat. Det er ligegyldigt kun at tage én portion pr. måltid, hvis portionen til gengæld er meget, meget stor. Hvis Mette vil tabe sig, skal hun bruge tallerkenmodellen. Halvdelen af tallerkenen skal være med grøntsager, den anden halvdel et miks af proteiner og kulhydrater. Der er ingen grund til at være så kulhydratforskrækket. Specielt hvis du dyrker motion, er kulhydrater essentielle for at kunne præstere. Kulhydrater er vores primære brændstof, og nej, det er ikke en synd at spise en kartoffel.

Vigtigste livsstilsændring
– Et godt råd til Mette er at arbejde med tankerne omkring krop og mad, og hendes selvbillede. Hun skal finde en vej til et mere naturligt vægttab, hvor hun ikke er i krig med sig selv og sin krop undervejs. Mad skal ikke ses som noget negativt. Heller ikke under en diæt.

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Tjek din kost: Skjulte sukkerbomber