Sådan får du træning, hverdag og tid til at gå
SPONSORERET indhold

Motion der passer til mit liv

Mød tre kreative kvinder, der får træning, hverdag og tid til at gå op. Hvorfor betale for at gå i fitnesscenter, når du kan spare penge og nyde sommeren? Få inspiration til, at få træning til at passe ind i dit liv.

Af: Jo Brand Foto: Peter Nørby
21. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

"Trapperne gør, at jeg få pulsen helt op"
Da 44-årige Christel Tranberg for nylig blev mor, var der ikke tid til at træne på samme måde som før. Alligevel ville hun gerne have pulsen helt op. Derfor begyndte hun at løbe på trapper.

Jeg har altid trænet rigtig meget og rigtig hårdt. Inden jeg fik barn, var jeg medlem af løbeklubben Sparta, og løb omkring tre gange om ugen. Derudover roede jeg, og så gik jeg til boxercise, der er en træningsform, der minder lidt om crossfit.

– Jeg kan godt lide at få pulsen helt op og virkelig fyre den af i et kort stykke tid og så være helt udmattet bagefter. Men efter jeg havde født, var der ikke rigtig tid til at gå til sport på samme måde som før, så derfor nøjedes jeg med at løbe alene, når der lige var tid til det. Men jeg syntes, jeg manglede et mål, og samtidig havde jeg også svært ved virkelig at presse mig selv maks., når jeg kun løb. Derfor begyndte jeg at løbe hen til Rigshospitalet, og så løbe op til 16. sal og ned igen – tre gange. Min løbetur fik et mål, hvilket var godt for min motivation, og samtidig fik jeg pulsen helt op. Jeg har fundet et alternativ til min tidligere træning, som giver samme kvalitet på mindre tid.

– Det er helt vildt hårdt at løbe på trapper, men bagefter har jeg oplevelsen af, at jeg virkelig har fået presset mig selv og fået noget ud af turen. Jeg kunne selvfølgelig have fundet på andre måder at gøre det på, men jeg kan godt lide, at min træning er overskuelig, og det er den, når jeg ved, at jeg bare skal løbe hen til Rigshospitalet og op og ned ad trapperne tre gange og så hjem igen.

– Det er sjældent, at jeg møder personalet på trapperne, men når jeg gør, kan det da godt være, at de kigger lidt mærkeligt, men det har jeg faktisk ikke tænkt over. Til gengæld har jeg bemærket andre gå op og ned ad trapperne med store rygsække og tænkt, at de sikkert også bruger trapperne til træning.

– Inden jeg gik i gang, følte jeg mig slap i det, men jeg blev hurtigt strammet op!

– Det er hårdt, men som man siger: If it doesn´t challenge you, it doesn´t change you. Samtidig er det også meget fleksibelt.

– Jeg kan gøre det, når det lige passer mig, i modsætning til hvis jeg gik på et hold, hvor jeg skulle møde op på et bestemt tidspunkt.


2 fordele ved Christels træning
- Effektiv puls-træning, der kan gøres alle steder, hvor der er en trappe.

- Det kan gøres næsten overalt! Løb op og ned ad en mindre trappe, eller find et højhus! Alternativt kan du løbe i bakket terræn med stigninger. Vælg den besværlige rute.


Det skal du bruge:
Løbesko og løbetøj

Så meget forbræder du:
Op til 475 kcal. på 30 minutter. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere ud af dine cykelture"Mit træningsliv foregår på en ladcykel"

Siden Signe Sejlund for fem år siden satte sig op på sin ladcykel, har den været hendes faste træningsparner. Både i hverdagene, hvor hun typisk cykler 20 km om dagen, og i weekenderne, hvor hun kører ræs med sine veninder.

Jeg har en ladcykel. Og både mit arbejdsliv og træningsliv foregår på den cykel. Til hverdag bruger jeg cyklen som transportmiddel. Jeg designer kostumer og arbejder som stylist, hvilket vil sige, at jeg henter og bringer en masse tøj fra det ene sted til det andet. Det bliver hurtigt til 20 km om dagen. I weekenderne tager jeg cykeltøj på og mødes med nogle piger, der også kører på ladcykel. Så kører vi f.eks. til Farum og tilbage igen. Nogle gange kører vi ræs, andre gange trisser vi af sted og sludrer. Det ligger dog helt fast, at vi slutter af med kaffe eller en øl.
– For mig er træning en del af min hverdag. Jeg synes, det er mærkeligt at sætte sig i sin bil for at køre ned i træningscentret og spinne f.eks. Fordelen ved at cykle på en ladcykel er, at det er en tung cykel. Ladcykler er jo cyklernes svar på en firhjulstrækker, så du bruger en masse ekstra kræfter på at cykle på dem. Samtidig vejer min ladcykel mindre end andre ladcykler og har kun to hjul, hvilket vil sige, at den faktisk også kan køre lynhurtigt.

– Jeg får det ud af min træning på to timer, som andre skal bruge fem timer på racercykel. Alene fordi min cykel er tungere. Jeg kombinerer cyklingen med Pilates, yoga og en lille løbetur en gang imellem. På den måde får jeg hele kroppen med.

– Derfor er jeg også i bedre form nu, end jeg har været i mange år. For to år siden blev jeg Danmarksmester i Svejerløbet, et dansk racerløb for ladcykler. Jeg kan også mærke, hvor meget motion den giver, hvis jeg har været i udlandet og ikke har fået cyklet. Det er hårdt til at begynde med. Men der går ikke lang tid, så er formen tilbage.

– Der er flere former for glæde forbundet med at køre på min ladcykel. Den holder mig i god form, men der er også tale om ren køreglæde. Min ladcykel er en accessory – jeg synes, den er lækker og ser godt ud.


2 fordele ved Signes træning
Ved at køre på en tung cykel får du ekstra træning. Træningen en integreret del af hverdagen og kan dyrkes med venner -  og børnene kan placeres på ladet.

Vælg dit tempo, når du cykler til daglig for ekstra effekt. Tænk "tung" som et plus, når du køber cykel. Fysisk aktivitet i hverdagen er et plus, ikke noget, der skal overst‹s.

Det skal du bruge:
En ladcykel samt almindeligt tøj til hverdag og cykelbukser til træning.

Så meget forbrænder du:
Hvis du ikke er til ladcykel, så tag din gamle cykel frem. Ca. 450 kcal/t.

LÆS OGSÅ: Her er dit optimale træningstidspunkt"Transporttid er motionstid"

Når Gitte Willumsen arbejder hjemme, løber hun dagens ærinder – hvad enten turen går til Irma eller på besøg hos sin datter, der bor i den anden ende af byen.

Jeg har den filosofi, at al transporttid skal konverteres til motionstid, når det er muligt. Hvis der er tale om længere strækninger på 20 km, cykler jeg. Ellers løber jeg.

– Når jeg f.eks. arbejder hos DR, løber jeg til og fra arbejde. Sidder jeg hjemme og arbejder, løber jeg i stedet de ærinder, jeg har i løbet af dagen. Det kan f.eks. være, at jeg løber hen til min datter, der bor på Vesterbro, med nogle boller, jeg har bagt. Eller også bruger jeg frokostpausen på at hente biografbilletter. Det tager måske en halv time, men det betyder til gengæld, at jeg ikke behøver at ankomme til biografen om aftenen 45 minutter før forestillingen starter. Derudover løber jeg stort set altid til tandlægen, lægen, massøren og posthuset, eller hvis jeg skal i Netto eller Irma for at købe nogle småting.

– Ideen med at løbe ærinder fik jeg, da det gik op for mig, hvor lidt jeg bevæger mig, når jeg ar-
bejder hjemme. For at få noget bevægelse ind, begyndte jeg at løbe. Og jeg har det sådan: Hvorfor gå, når jeg kan løbe?

– Jeg har en lille rygsæk, som jeg kan spænde fast, til at have mine ting i. Og der kan også sagtens være et lille håndklæde og skiftetøj og skiftesko.

– Det er selvfølgelig nemmest at løbe til og fra arbejde, når det ikke er rigtig koldt, for så skal man ikke have så mange ting med i tasken. Men ellers handler det jo bare om at tænke lidt forud. Du kan altid finde en løsning. Du kan f.eks. have skiftesko- og -tøj liggende på arbejdet. I det hele taget skal du ikke lægge så mange hindringer for dig selv. Det samme gælder, hvis du løber dine ærinder. Skal du f.eks. købe meget ind, kan du jo løbe ned til supermarkedet og gå hjem, hvis varerne er for tunge at løbe med. Hvis du har motion som topprioritet, skal du nok finde en løsning! Da min datter gik i vuggestue, løb jeg med hende i klapvognen.

– Det eneste problem, jeg endnu ikke har fået løst, er, hvordan jeg løber med en bærbar...

– De fleste arbejdspladser har bad, så du kan gå i bad, når du ankommer. Og hvis jeg f.eks. cykler til veninder, der bor langt væk, kan jeg låne et håndklæde og snuppe et bad, når jeg ankommer. Da jeg for nylig cyklede til Louisiana, havde jeg en kjole og mine sandaler med i rygsækken og tog det over mit cykeltøj, da jeg kom derop.

– En enkelt gang har jeg prøvet, at det var lidt kikset: Jeg havde fri, men blev kaldt til møde, og så tænkte jeg, at jeg ville løbe derud – det var jo min fridag. Men det fungerede ikke rigtigt at sidde i tights, når alle andre havde jakkesæt på.

Fordele ved Gittes træning:
Du sparer tid, når transport og motion forenes og får bevæget kroppen flere gange om dagen. Du slipper for at være afhængig af bil, tog og bus.

Dur det ikke at løbe til og fra arbejde, så løb i frokostpausen. Du behøver ikke løbe, du kan også bare gå. Lidt bevægelse er bedre end ingen. Tag evt. en kollega med.

Det skal du bruge:
Løbesko, løbetøj og løberygsæk. 

Så meget forbrænder du:
Ca. 600 kcal/t på at løbe og 350 kcal/t, hvis du i stedet går.

LÆS OGSÅ: Så lidt skal du træne for at forlænge dit liv med 3 år