Vorespuls.dk
SPONSORERET indhold

Sådan tilpasser du din løbestil til underlaget

Når løberuten fører dig gennem både by og skov, kommer du længere ved at tilpasse løbestilen.

Af: Julia Liberati, vorespuls.dk
14. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

En god løbetur er opløftende for kroppen, uanset hvor den foregår. En tur gennem byens pulserende liv, eller skovens dybe, stille ro kan give ekstra energi til både krop og sjæl.

Men underlaget i byen er ikke det samme, som i skoven, og hvis ikke du er opmærksom på, hvordan du løber, kan det resultere i dumme skader.

I samarbejde med motionssitet vorespuls.dk og DGI's løbekonsulent Dorte Dahl, der selv har været eliteløber i 25 år, samler vi her gode råd til at løbe rigtigt på underlaget, så du kan forebygge og måske helt undgå skaderne.

Bliv klog på løbeskader: Tema om løbeskader

Hårdt underlag
I byen møder du typisk det hårde og flade underlag som beton, asfalt og hårde grusstier.

Løbestilen her bliver ofte ensformig, hvor der ikke er meget afveksling i måden, kroppen og musklerne bruges på. Det giver anledning til tre typer skader, nemlig:; skinnebensbetændelse, slidskader og knæskader.

De rigtige sko: Løbesko med en god stødabsorption er nødvendige for at undgå skinnebensbetændelse, der ofte opstår som følge af gentagende hårde stød op gennem benet. Sålen behøver ikke have noget greb i vejen eller nogen profilering, da løbet foregår på et fladt underlag.

Den gode løbestil: Løbet skal være meget 'smooth' og let, så du undgår den trampen, der giver stød i benet og slider på knæ og muskler.

Aktive muskelgrupper: Det er hovedsageligt benene, der er på arbejde, når du løber på det hårde underlag, men overkroppen aktiveres også en smule.

Blødt underlag
Når der er brug for ro og frisk luft på løbeturen, er en mark eller en skov det optimale sted at løbe. Her er terrænet ujævnt, byder på mudder og vand og kan gå op og ned. Og indtil sener, muskler og underben er styrket, oplever mange at vrikke om, hvilket kan give seneskader.

De rigtige sko: Det bløde underlag giver ikke store stød, så løbeskoen behøver ikke en høj, stødabsorberende sål. Sålen skal derimod have en grov profilering, der skal give foden et godt greb i jorden.

Fordi terrænet er ujævnt, behøver skoen ikke at støtte foden nær så meget, som ved løb på hårdt underlag.

Den gode løbestil: På ujævnt terræn er det vigtigt at løbe lidt længere nede i knæ, så du hele tiden føler terrænet og er klar over, hvor blød skovbunden eller markstien er.

Aktive muskelgrupper: Det bløde underlag udfordrer hele kroppen, og især lårene bliver presset, fordi løbet hele tiden veksler op og ned, blødt og hårdt. Overkroppen er også meget aktiv, da den hjælper med at holde balancen og holde kroppen ret op på det skæve terræn.

Terrænløb
Hvis du en dag er eventyrlysten og vil variere den almindelige løbetur, kan en løbetur på stranden eller i græsset give dig nye udfordringer. Hele kroppen kommer her på arbejde, men det kan give sene- og faldskader, hvis man som uøvet ikke passer på.

De rigtige sko: I ekstremerne kan sådanne løb klares i bare tæer, men en tynd sko med pikke eller dupper under sålen er optimal til turen på stranden.

Den gode løbestil: Fordi det er vigtigt hele tiden at føle og være opmærksom på terrænet, skal kroppen langt ned i knæ. Du skal bruge hele kroppen for at være forberedt på terrænet og på den måde mindske risikoen for at falde ved forkert eller dårlig aflæsning at terrænet.

Aktive muskelgrupper: Løb i sand og på græs eller andet terrænløb er ekstremt, og alle muskler i kroppen aktiveres for at holde balancen og hjælpe dig over forhindringer på vejen.

Læs mere om at løbe rigtigt på underlaget: Løb rigtigt på underlaget